Журавлина при вагітності: корисні властивості та протипоказання

Журавлина при вагітності

Про користь журавлини ви напевно знаєте ще з дитинства. Тоді під час застуди, мама завжди готувала вам лікувальний напій з цих кислих ягід, який швидко знімав температуру і прискорював одужання. Але, виявляється, це не єдина корисна властивість журавлини. Особливо звернути на неї увагу рекомендують вагітним, яким в цей період протипоказані будь-які ліки.

Чим же так корисна журавлина при вагітності і коли її можна приймати майбутнім мамам?

Користь ягоди для вагітних

Журавлину можна назвати рекордсменом за вмістом вітамінів і мікроелементів.

  • У ній можна знайти вітамін С, кальцій, магній, фосфор і натрій;
  • До того ж в 100 грамах ягід всього лише 28 ккал.

Користь журавлини при вагітності:

  1. У ягодах міститься багато вітаміну В9 або фолієвої кислоти, яка необхідна для запобігання вад розвитку плоду;
  2. Завдяки кисло-солодкому смаку її рекомендують тим, хто страждає токсикозом на ранніх термінах. Чим ще можна полегшити свій стан, дізнайтеся зі статті Нудота під час вагітності >>>;
  3. Нормалізує травлення, що дуже важливо для жінок в цей період, коли часто спостерігаються розлади травлення або запори (вам може бути актуальна стаття Болить шлунок при вагітності >>>);
  4. Регулярне вживання журавлини сприяє зміцненню судин. Так як малюк в цей час отримує всі необхідні йому поживні речовини через пуповину, то кровоносна система мами просто повинна бути здоровою;
  5. Зміцнює імунітет, який часто страждає під час вагітності;
  6. Завдяки своєму складу, ягода може знижувати рівень шкідливого холестерину в організмі і знижує ризик виникнення інфарктів і інсультів;
  7. Знижує артеріальний тиск, тому її показано вживати гіпертонікам;
  8. Завдяки м’якому сечогінному ефекту, з журавлинних ягід готують морс, який допомагає впоратися з циститом і іншими захворюваннями нирок (читайте статтю по темі: Цистит на ранніх термінах вагітності >>>).

Але, перш ніж відправитися в магазин за журавлиною, порадьтеся з вашим лікарем щодо її безпеки саме для вас.

Вживання журавлини на ранніх термінах

Більшість жінок в першому триместрі вагітності відчувають втому, слабкість, а деякі навіть страждають токсикозом. Якщо ви одна з них, то журавлина при вагітності на ранніх термінах допоможе вам впоратися з нездужанням. Приготуйте морс з цієї ягоди. Його кислий смак значно полегшить нудоту. А величезна кількість вітамінів і мікроелементів підбадьорять вас і додадуть енергії;
Однак не варто забувати про те, що в ній дуже багато вітаміну С, а його надлишок здатний спровокувати підвищення тонусу матки, що загрожує вам загрозою викидня. Тому, якщо після випитої склянки морсу, ви відчули тягнучий біль внизу живота або інші неприємні відчуття, зверніться до лікаря, який підкаже – чи можна журавлину при вагітності у вашому конкретному випадку.

Використання при набряках

Чимало майбутніх мам в період вагітності стикаються з набряками. Основна причина їх виникнення – різкі зміни в гормональному фоні. Найчастіше проблема з’являється в другій половині вагітності.

Допомогти може журавлина від набряків при вагітності. Вживання ягід нормалізує обмінні процеси і відновлює трофічні процеси, що проходять у всіх тканинах організму;

Якщо до появи у вас набряків привели порушення в роботі сечовидільної системи, то вам просто необхідно приготувати журавлинний морс. Він має сечогінну і бактерицидну ефектом, знімає запальний процес. Крім того, цей напій підтримує електролітний баланс організму, шляхом зміцнення серцево-судинної системи.

Використання при застуді

Кожна з вас знає, що в цей період будь-які ліки протипоказані (багато корисної інформації по цій темі ви знайдете в статті Застуда при вагітності >>>). А простуда може застигнути вас зненацька. Що робити в такому випадку? У цій ситуації, одним з ефективних і дозволених засобів буде саме журавлина.

До її складу входять аскорбінова кислота, вітаміни А, В і К, які сприяють активізації імунної системи і прискорюють одужання;
Яблучна і лимонна кислоти мають бактерицидну дію. Також, протимікробним ефектом володіють флавоноїди;
Натуральні цукру (глюкоза, фруктоза) додадуть організму сили для боротьби з інфекцією;
А мікроелементи нормалізують всі фізіологічні реакції хворого організму.
Важливо! Використовуючи журавлину при вагітності для лікування застуди, важливо пам’ятати, що тривала термічна обробка продукту здатна погубити більшість корисних речовин. Тому варити її потрібно не довше 5 хвилин.

Збагатити журавлинний напій може натуральний мед, який посилить протизапальні та жарознижуючі функції ягоди.

Використання при циститі

Регулярне вживання журавлинних напоїв сприяє швидкому одужанню при циститі і перешкоджає повторному захворюванню. Експерименти показали, що регулярне вживання ягоди в їжу призводить до знерухомлення шкідливих мікроорганізмів. Величезну роль в цьому відіграє бензойна кислота.

Знайте! Щодня випитий стакан морсу може бути ефективним профілактичним заходом виникнення циститу.

Протипоказання до вживання журавлини вагітними

Корисні властивості журавлини при вагітності незаперечні, однак майбутній мамі не варто забувати про те, що у кожного продукту є свої протипоказання, і ця ягода – не виняток. Дотримуватися обережності з нею потрібно:

  • При наявності будь-яких захворювань травної системи, особливо тих, які супроводжуються підвищеною кислотністю шлунка;
  • Якщо у вас діагностовано ентероколіт.
  • Уважним потрібно бути, якщо у вас знижений артеріальний тиск, так як журавлина здатна знижувати його, то, в вашому випадку, це може призвести до погіршення стану;
  • При наявності алергії на продукт.

Як правильно приймати журавлину

  1. Корисний ефект від вживання журавлини під час вагітності буде відчутніше, якщо правильно її приймати.
  2. Для профілактики різних захворювань і підтримки нормального рівня вітамінів в організмі, її можна просто їсти в сирому вигляді. У день досить з’їдати 10-15 ягідок, щоб добре себе почувати;
  3. Свіжі ягоди можна додавати в чай, надавши йому приємну кислинку;
  4. Але справжньою вітамінною бомбою для вас стане журавлинний морс.

Щоб зберегти в напої максимальну кількість корисних речовин, його потрібно правильно приготувати:

  • Для цього, зі свіжих ягід віджимається сік;
  • Шкірочка заливається водою і кип’ятиться протягом 3-5 хвилин;
  • Після чого відвар потрібно процідити;
  • З’єднати сік з відваром і додати в нього цукор або натуральний мед (читайте актуальну статтю про те, чи можна мед при вагітності?).
  • Тільки при такому способі приготування, ви можете бути впевненим в тому, що отримаєте від вживання напою максимальну користь. На 1 склянку свіжих ягід, потрібно взяти 1 літр води і кілька ложок цукру або меду.

З ягоди можна приготувати корисну настоянку, яка добре знижує тиск і чистить судини.

  • Для цього кілька столових ложок ягід залийте 2 склянками окропу;
  • Робити це краще в термосі;
  • Настоювати журавлину потрібно протягом 8-10 годин;
  • Після цього настоянку проціджують і приймають перед їжею.
  • Щоб не допустити авітаміноз, можна приготувати такі корисні ласощі – журавлина перетерта з медом. Приймати її потрібно по 1 столовій ложці тричі на день.

Журавлина при вагітності вважається однією з найбільш корисних ягід. Зберігати її в свіжому вигляді можна до 4 місяців. Але корисні властивості, ягода зберігає і в замороженому або висушеному вигляді.

Майбутнім мамам її рекомендують використовувати для профілактики і лікування застуди, інфекційних захворювань, хвороб шлунка і серцево-судинної системи, зниження артеріального тиску, а також просто для втамування спраги. Але при цьому потрібно пам’ятати, що вживати журавлину потрібно в помірних кількостях.

Читайте також:

Лимон при вагітності
Відвар шипшини при вагітності
Чи можна вагітним шоколад?