Правильне харчування при вагітності

Перебуваючи в цікавому положенні, жінки замислюються над правильністю свого харчування. Їжа, що надійшла в материнський організм має як позитивний, так і негативний вплив на здоров’я і розвиток малюка. Харчування при вагітності має бути максимально різноманітною. Не варто сідати на сувору дієту, досить дотримуватися невеликих рекомендацій щодо коригування свого раціону.

Значення правильного харчування

Вітаміни, мінерали та інші нутрієнти необхідно балансувати на протязі всього терміну виношування малюка. Оскільки правильне харчування під час вагітності забезпечує:

  1. нормальне функціонування материнського організму;
  2. повноцінне харчування ембріона, задовольняючи його потреби;
  3. зростання і формування плаценти;
  4. набухання молочних залоз;
  5. тривалу і достатню лактацію.

Також під час вагітності, у дитини внутрішньоутробно закладаються розумові та фізичні здібності. При дефіциті в харчуванні тих чи інших речовин можливі відхилення:

  • народження дитини з аномаліями і пороками розвитку;
  • зниження життєздатності новонародженого;
  • слабкий імунологічний захист;
  • знижений інтелект;
  • порушення концентрації і уваги;
  • ранній прояв спадкових захворювань;
  • зниження тривалості життя.

Вам слід знати, що вживання алкоголю   і тютюнопаління під час вагітності в 90% випадку призводить до гіпоксії, серйозних порушень у розвитку, а також до хронічних захворювань незміцнілого організму.

Помилки харчування

Від правильності і повноти харчування залежить не тільки стан здоров’я матусі, а й розвиток плода. Навіть не підозрюючи про недоцільність своїх дій, жінки самі роблять помилки:

  1. Нерегулярний прийом їжі.
    Їсти, тільки за потребою організму – неправильно. Відсутність повноцінного сніданку і переїдання в денні та вечірні години під час вагітності призводить до порушення травлення;
  2. Нічні переїдання.
    У пізній час доби сповільнюються процеси обміну, тому їжа надає додаткове навантаження на шлунково-кишковий тракт. Рясна вечеря погано позначається на нічному сні вагітної, а калорії перетворюються в зайві сантиметри. Почуття голоду можна послабити склянкою чаю або кефіру, з низьким відсотком жирності;
  3. Сухом’ятка.
    Харчування всухом’ятку збільшує ризик утворення гастриту і виразок шлунка. Організм вагітної жінки дуже вразливий, тому важливо, щоб в раціоні була гаряча їжа. Включіть в харчування нежирні супи і бульйони, вони посприяють роботі травних соків;
  4. Відсутність сніданку.
    Травні соки починають вироблятися в організмі в ранкові години, тому щоб уникнути голодного гастриту, харчування пропускати не можна. Випийте склянку свіжого соку, морсу або йогурту. Для повноцінного харчування вживайте повільні вуглеводи, білки і клітковину;
  5. Гостра їжа.
    Різко відмовлятися від всіх приправ, як тільки тест на вагітність показав позитивний результат, не варто. Небезпека для материнського організму таїться в тому, що така їжа перешкоджає згортанню крові. Якщо лікар поставив діагноз анемія, цистит, виразкова хвороба, то харчування гострими стравами виключається повністю.

Рекомендації

Правильне харчування при вагітності – це не тільки запорука нормального розвитку плода, а й уникнути багатьох проблем в житті народженого малюка.

Дотримуючись невеликих рекомендацій, майбутня матуся зможе самостійно скласти для себе правильне меню:

  • Яєчна шкаралупа. У поєднанні з Mg і вітаміном D, ідеальним для материнського організму буде прийом натурального кальцію яєчної шкаралупи.
    Добова доза – до двох грамів. Краще використовувати яйця птахів вільної вигулки: перепелів, качок, гусей, курей. Попередньо вимите яйце вариться три хвилини в киплячій воді. Очищена шкаралупа подрібнюється в блендері або кавомолці. Суха суміш зберігається в скляному посуді, в темному місці. Такий кальцій краще засвоїться в організмі вагітної, ніж вживання молочних продуктів;
  • М’ясо. Даний продукт містить необхідне для організму кількість білків і жирів, багатий залізом і вітаміном E. Під час вагітності краще харчуватися м’ясом індички та качки. У своєму складі вони містять омега-3, який позитивно впливає на роботу мозку і стан шкірних покривів плода;
  • Морепродукти. Вони багаті амінокислотами і мінеральними речовинами, особливо йодом, цинком і фтором.
    Під час вагітності особливо корисні мідії, креветки, кальмари, морська капуста. Вони практично не містять жири, але багаті вітамінами. При зниженій кислотності шлункового соку корисні рибні бульйони. Вони підвищують апетит і прискорюють перетравлювання їжі. За способом приготування краще віддати перевагу варінні або запіканню риби з зеленню і овочами;
  • Солодощі.
    Самий просто спосіб підняти собі настрій або розслабиться – це з’їсти трохи вуглеводів. Вагітним варто віддавати перевагу кашам, чорному хлібу, сухофруктам, вони вгамують почуття голоду і заповнять необхідний запас енергії. Якщо життя без солодкого неможливе, то варто приготувати що-небудь смачненьке будинку. З йогурту і фруктів зробити морозиво, желе або спекти низькокалорійний пиріг.

Особливості харчування по триместрах

Харчування по триместрах вагітності будується в залежності від особливостей розвитку плода. Невеликий акцент на тих чи інших поживних речовинах допоможе і малюкові, і мамі відчувати себе добре. Загальні поради:

  • овочі та фрукти повинні вживатися щодня як в сирому, так і вареному вигляді;
  • морську рибу рекомендується їсти не частіше трьох разів на тиждень;
  • харчовою сіллю зловживати не варто;
  • без рекомендацій лікаря, не варто обмежувати свій питний режим.

Перший триместр

Харчування на ранніх термінах вагітності не вимагає різкого коригування. Не треба екстрено міняти свій спосіб життя і смакові звички. Досить ретельніше стежити за якістю продукції і дотримуватися кількох моментів:

  • Додатковий прийом фолієвої кислоти. Вітамін B9 особливо важливий в першому триместрі вагітності, він необхідний для росту і розвитку органів і тканин, впливає на формування нервової системи. Основними джерелами є: бобові, капуста, буряк, соя, сир, морква та інші;
  • Не варто харчуватися за двох. Енергетичні потреби малюка не настільки високі, а переїдання висококалорійних продуктів призведе до надмірної ваги;
  • Позбутися від ранкової нудоти під час вагітності >>> допоможе з’їдений натще сухарик або галетное печиво і склянку води без газу. Під час вагітності віддавайте перевагу печеним, вареним і пареним страв. При блювоті організм втрачає мінеральні речовини, тому не треба повністю відмовлятися від підсолених страв.

Повноцінне харчування в перший триместр вагітності є основоположним для профілактики викиднів. Корисні речовини знижують ризик мертвонародження і передумови каліцтв.

Другий триместр

У цей період плід починає інтенсивно рости. Функціональної активності досягли сформувалися органи. Добова потреба зростає до 2500 ккал. Організм вагітної починає працювати в посиленому режимі, тому висока ймовірність появи печії і запорів. Щоб позбутися від цих проблем, харчування вагітної в другому триместрі має бути збагачене наступним елементами:

  • Кальцій і вітамін D. Вони є основними у формуванні кісткової, м’язової та нервової тканини. Дефіцит, навпаки, призведе до затримки росту плода. Молочні продукти, яйця, печінку морської риби слід включити в свій раціон.
    До порушення травлення призводять продукти, складно засвоювані організмом: булка, манна каша, какао, фаст-фуд, газована вода, а також смажені і гострі страви. Від цих продуктів харчування варто відмовитися повністю;
  • Залізо. Зниження рівня гемоглобіну в медицині трактується як анемія. Виникає вона через нестачу заліза в крові. Для профілактики і лікування варто додати в раціон харчування м’ясні продукти, яйця і овочі. Для найкращого всмоктування заліза в кров, продукти рекомендується комбінувати з ягодами і фруктами, багатими на вітамін С (шипшина, журавлина, смородина);
    Клітковина. Постійно зростаюча матка вагітної, знижена перистальтика кишечника провокують появу запорів. Багаті клітковиною свіжі овочі і фрукти повинні складати основу добового раціону.

 

Третій триместр

Майбутній матусі пора знижувати калорійність їжі. Інтенсивне зростання плоду змінюється пристойним набором у вазі. Щоб забезпечити правильне харчування вагітної в третьому триместрі, слід дотримуватися основних вищевикладених рекомендацій.

Зменшити енергетичну цінність їжі можна, обмеживши вживання простих вуглеводів і тваринних жирів. Для профілактики набряків, вагітні проводять розвантажувальні дні, але не частіше двох разів на тиждень. Основу харчування складають яблука, кефір і сир. Очистившись, організм відновлюється і тонізує.

Приблизний раціон харчування

Раціон харчування вагітної жінки повинен бути повноцінним і різноманітним. Як приклад, можна скласти таке меню:

Перший сніданок (7:30):

яйця;
кисломолочний напій;
свіжі фрукти.

Другий сніданок (9:30):

овочевий салат з оливковою олією;
молоко (чай з молоком);
бутерброд з сиром;
фрукти.

Обід (13:00):

овочевий салат;
пісний суп зі сметаною;
відварне м’ясо (птиця, риба) з овочами;
фруктовий сік (свіжовичавлений сік розбавлений водою 1: 1).

Полудень (16:00):

сирна запіканка;
молоко або йогурт;
свіжі фрукти (ягоди).
перший вечерю (18:30):

вівсяна або гречана каша на молоці;
свіжі фрукти.

Друга вечеря (20:30):

салат без майонезу;
бутерброд з вареною ковбасою;
кефір;
зелене яблуко;
напій шипшини або трав’яний чай.

Харчуйтеся різноманітно і правильно і все у вас і вашого малюка буде відмінно!