Отруєння при вагітності

Отруєння у вагітних

Неможливо уявити більш щасливу людину, ніж жінка, яка очікує дитину. Округлий животик, трохи хитка хода, рум’яні щічки і сяючі від радості очі. У цей період майбутня матуся особливо ретельно стежить за тим, що з’являється на її обідньому столі. Збалансоване харчування – запорука правильного внутрішньоутробного розвитку малюка. Іноді новий образ харчування кардинально відрізняється від звичного меню.
У раціоні вагітної жінки можуть з’явитися екзотичні фрукти, овочі або морепродукти. Доставка цих продуктів до вітчизняних магазинів може тривати досить довго, і, щоб ці «смакоти» і «корисності» зберегли свій товарний вигляд, їх щедро напихають антибіотиками і іншими хімічними компонентами. Результатом від вживання заморських вітамінів може стати серйозне харчове отруєння.

Симптоми харчового отруєння у вагітних

Отруєння вагітної жінки нічим не відрізняється від отруєнь інших людей:

  • Занепад сил;
  • Запаморочення;
  • Болі в шлунку;
  • Нудота;
  • Блювота;
  • Рідкі і часті випорожнення;
  • Можливе підвищення температури тіла;
  • Здуття живота і газоутворення в кишечнику;
  • Зміна артеріального тиску;
  • Іноді трапляється непритомність.

Чим небезпечне харчове отруєння у вагітних

Причиною появи харчового отруєння у вагітних є кишкова паличка, яка і провокує кишкову інфекцію. Тут майбутніх мам можна заспокоїти – збудник харчового отруєння не може покинути межі шлунково-кишкового тракту. Це означає, що кишкова паличка не проникає через плаценту і не шкодить майбутній дитині. Але це не означає, що загальне нездужання чи не позначиться на розвитку плоду.

По-перше: пронос і блювота призводять до зневоднення, через що кров в організмі густішає. Отже, кровотік до плоду сповільнюється, а також з’являється ризик утворення тромбів.
По-друге: блювотний рефлекс провокує скорочення матки, через що зростає ймовірність викидня.
По-третє: разом з водою майбутня мама втрачає накопичилися вітаміни і мінерали. Плюсом до всього, спостерігається загальна інтоксикація організму.

Перша допомога при отруєнні під час вагітності

Єдино правильне і найважливіше правило лікування будь-яких хвороб під час вагітності – це виключення будь-яких спеціальних лікарських препаратів до рекомендацій лікаря. До отримання кваліфікованої медичної допомоги можна пити тільки воду, а коли напади блювоти припиняться можна прийняти ентеросорбент.

Відмінний помічник при харчових отруєннях – це ентеросорбент полісорб. Вже понад 20 років він позбавляє організм від присутності в ньому отрут, токсинів і будь-яких інших отруйних речовин. Численні дослідження підтвердили безпеку цього білого порошку для лікування отруєнь у вагітних і годуючих жінок. Полісорб дуже м’яко працює в системі травлення, збираючи на себе токсини, і природним шляхом виводить їх з організму. Дозування препарату залежить від ваги жінки. Для лікування отруєнь полісорб необхідно розвести в склянці води і пити отриману суспензію невеликими ковтками, через кожні 20-30 хвилин. Для отримання більш повної інформації про ентеросорбентів Полісорб – прочитайте інструкцію.

Паралельно з полісорбом потрібно вживати спеціальні сольові розчини, які теж можна придбати в аптеці. Вони заповнять натрієво-калієвий баланс. Якщо загальний стан здоров’я вагітної ненормалізується, а блювота і понос тільки посилюються, не роздумуючи, викликайте швидку допомогу. Адже ви відповідаєте за здоров’я свого майбутнього малюка.

Харчування після харчового отруєння

Щоб відновити правильну роботу шлунка і кишечника після болісних катувань організму потрібно дотримуватися деяких правил харчування. У перші дні не навантажуйте травну систему важкою і жирною їжею. Виключіть з раціону страви тваринного походження, молоко, а також сирі фрукти і овочі. Дозволені: рисова і вівсяна каші, нежирний курячий бульйон, сухарі з пшеничного хліба і міцний чай.

Профілактика харчових отруєнь під час вагітності

У отруєнь, як і у інших хвороб, є запобіжні заходи. Особливо важливо їх дотримуватися вагітним жінкам. Слід уникати консервованих продуктів, особливо грибів, тому що їх токсини найбільш небезпечні для майбутньої мами; жирних і смажених продуктів, тому що для їх розщеплення потрібно дуже багато енергії; ковбаси і сосисок, тому що виробництво цих продуктів не відрізняється екологічністю. Також потрібно забути про фаст-фуд і ресторани (або кафе) швидкого харчування, тому що серед такої їжі найвищий ризик харчових отруєнь.

Вагітність – це прекрасний привід ставитися до себе гранично уважно. Балуйте себе, намагайтеся правильно і збалансовано харчуватися. Дбайте про стан здоров’я своєї майбутньої дитини, адже в утробі жінки формується його імунна система, і нехай ніякі складнощі не затьмарять цю прекрасну пору вступу в материнство.